Det lilla regementet som växte upp och blev en stadsdel.

Det var en gång ett regemente. Så stolt att det nästan kunde spricka. Strategiskt placerat på den lilla höjden i staden kunde alla beundra det. Det överlevde två världskrig, det kalla kriget, tiotusentals beväringar och mer ärtsoppa än vad någon kan föreställa sig. Allt har ett slut. Men regementet såg möjligheter.

Mäss, befälsrum, logement, korridorer och markenteri förvandlades inte bara till bostäder. Utan till något helt annat. De som blickar upp mot den lilla höjden idag kan istället se en ny stadsdel. Regementsstaden. Mycket är nytt och mer kommer det att bli. Men regementet står fortfarande kvar där det alltid har stått. Omgiven av nya, vackra byggnader. Och av människor utan gradbeteckningar. Mer levande än någonsin.

Följ regementets utveckling genom ett sekel och se förvandlingen till en stadsdel. En resa som startade 1914 och pågår än idag. Men vi tar det från början, följ med.

1800-talet

Landeriet Christiansfelt

Det här var apotekaren Christian von Sydows tillflyktsort när han ville ha lite lugn och ro. Efter ett antal ägarskiften övergick det forna landeriet i Kungliga Älvsborgs Regementes ägo och blev då överstebostad. Regementsområdet expanderade i olika faser genom årtiondena, men huset som idag är privatägt står fortfarande kvar.

Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

1895

Otto Mannerfelt, en engagerad boråsare

Var verksam vid Älvsborgs regemente 1895–1904 som underlöjtnant och sedan kapten. Men han var framför allt känd som författare och en väldigt engagerad boråsare, bland annat som politiker. Med sitt stora samhällsengagemang gjorde han sig ett namn i staden.

”Han var framför allt känd som författare och engagerad boråsare, bland annat som politiker.”

1913

Erik Lagercrantz, den förste regementschefen

Han var den förste regementschefen då Älvsborgs regemente blev I 15. Under perioden 1913–1916 (då han avled) var han överste. Bland hans utmärkelser kan nämnas Riddare av preussiska Kronorden, riddare av franska Hederslegionen samt kommendör av andra klassen av Svärdsorden.

1914

I 15 invigdes och första världskriget bröt ut

Regementsbyggnaden i Borås stod klar och Älvsborgs regemente (grundat 1624) blev infanteriförband 15, förkortat I 15. Byggnaderna kom att prägla stadsbilden i Borås. Och kasernområdet blev som en liten egen by med allt från bostäder och matsalar till utbildningslokaler och exercisfält. Samtidigt bröt första världskriget ut.

”Soldater från I 15 förflyttades också till strategiska platser för att stärka försvaret där.”

1918

Första världskriget upphörde

Regementet hade under kriget deltagit i beredskapstjänstgöring längs Sveriges västkust och gränsområden för att avskräcka eventuella invasioner. Soldater från I 15 förflyttades också till strategiska platser för att stärka försvaret där. När första världskriget upphörde kl. 11 den 11 november 1918 firades det på kaserngården.

1939

Andra världskriget bröt ut

När andra världskriget bröt ut den 1 september 1939 sattes Västgöta regemente (I 15) i högsta beredskap. Styrkor från I 15 försvarade bland annat landet från potentiella invasioner. Regementet var också inblandat i utbildning och träning av många av de soldater som senare gick över för att stödja Finland i deras kamp.

1946

Rolf Ehnbom, läkaren som blev överstelöjtnant

Rolf verkade under mer än 40 år som praktiserande läkare i Borås. Han var samtidigt verksam som regementsläkare på dåvarande regementet I 15 där han avgick med pension med överstelöjtnants grad. För sina insatser belönades han dessutom med riddarkorset av Nordstjärneorden.

1947

Kalla kriget inleddes

I en alltmer spänd global situation var Älvsborgs regemente en viktig del av det svenska försvaret och beredskapsstrategin. Från 1947 ansvarade I 15 för att utbilda infanterisoldater med fokus på strid i skog och kuperad terräng. När det kalla kriget tog slut 1991 minskade försvarsbudgeten vilket skulle påverka regementet.

”I en alltmer spänd global situation var Älvsborgs regemente en viktig del av det svenska försvaret.”

1951

Gustav Åkerman, chef för Älvsborgs regemente

En välmeriterad militär ledare som började som fänrik och avancerade till generalmajor och generallöjtnant. Han blev överste 1950 och var chef för Älvsborgs regemente (I 15) 1951–1956. Han var även militär medarbetare på Social-Demokraten 1940–1942 och på Borås Tidning 1942–1945.

1997

All utbildning på I 15 avvecklades

Hotbilden mot Sverige ansågs ha minskat efter det kalla krigets slut. Nedläggningen av I 15 markerade slutet på en nästan 400-årig historia av militär verksamhet i bygden. Nedläggningen blev känslosam för många. I 15 hade varit en betydande arbetsgivare och en central del av stadens identitet och kultur.

”En strimma av hopp föds, allt är inte över. Det är början på något nytt.”

1998

Regementet I 15 avvecklades

Efter att all utbildning på området upphört året innan lades all militär verksamhet ned. Detta efter 84 händelserika år. Under den här perioden inleddes dock omvandlingen och delar av området utvecklades till kontor, skolor och bostäder av Vasallen. En strimma av hopp föddes, allt var inte över. Det var början på något nytt.

2012

PEAB förvärvade all mark

Peab förvärvade all mark med befintliga byggnader av Vasallen, allt utom kasernbyggnaderna. Borås nya stadsdel fick namnet Regementsstaden. Spännande visioner, planer och ritningar för området presenterades. Målet med projektet är att förvandla det gamla regementsområdet till ett modern och attraktivt stadsområde.

2016

Brf Kaserngården stod klar

Den nybyggda fastigheten Brf Kaserngården stod klar för inflyttning. De 24 bostadsrätterna är ett bra exempel på hur det går att kombinera bevarande av historiska byggnader med modern boendeutveckling. Samtidigt har detta blivit en del av den nya identiteten för det område där I 15 en gång låg.

”Idag möter boende, näringsidkare och besökare ett livfullt och attraktivt bostadsområde.”

2017

Etapp 1 vann laga kraft

Detaljplanen för den första etappen av Regementsstaden vann laga kraft. Denna etapp, som nu är fullt utbyggd, har blivit en viktig del av Borås stads modernisering och omvandling av det tidigare militära området. Idag möter boende, näringsidkare och besökare ett livfullt och attraktivt bostadsområde med närhet till Pickesjön.

2018

Stadskänslan växte fram

Infrastrukturarbete med gator och torg, samt dragning av ledningar, påbörjades och slutfördes året senare. Stadskänslan växte sakta men säkert fram liksom utbudet av varor och tjänster. De nya byggnaderna tillsammans med de historiska kasernerna ger en känsla av historia och identitet.

2019

Första spadtaget för Majoren

I januari togs det första spadtaget för Brf Majoren 1914. Drygt ett år senare var de 57 luftiga och välplanerade lägenheterna, om 1,5–6 r.o.k. inflyttningsklara. Ett Svanen-märkt boende som uppfyller högt ställda miljökrav. Och som smälter väl in i den historiska miljön runt det nya torget.

”En attraktiv och hållbar boendemiljö som bevarar den historiska känslan i området.”

2021

Bostäder i Borås kvarter klart

Bostäder i Borås första projekt på Regementsstaden blev klart i maj 2021. En attraktiv och hållbar boendemiljö som bevarar den historiska känslan i området.

2022

Året då Korpralen blev inflyttningsklar

Brf Korpralen 1914 stod inflyttningsklar hösten 2022. De 34 ljusa och yteffektiva lägenheterna om 1,5–5 r.o.k. är från 34–129 kvm. Alla lägenheter har egen balkong eller uteplats. Det vackra tegelhuset, som är Svanen-märkt, smälter fint in i omgivningen med både den historiska bebyggelsen och de nya husen.

2023

Inflyttning i Löjtnanten

Etapp 1 på Regementsstaden har fortsatt att växa och utvecklas, under våren stod Brf Löjtnanten 1914 klar. Byggd på platsen där regementet tidigare hade sina kasernbyggnader. Här erbjuds 33 lägenheter i storlekarna 1,5–4 r.o.k. Husen är Svanen-märkta bland annat när det gäller materialval, uppvärmning och ventilation.

”Etapp 1 av Regementsstadens totalt 4 etapper är nu helt klar.”

2024

Hyresrätter i Kasernen och Sergeanten

Hyresrätterna i Kasernen 1 och Sergeanten stod klara detta år. Kasernen 1 har 110 lägenheter om 1–3 r.o.k. från 33–75 kvm. Och Sergeanten har 89 lägenheter om 2–4 r.o.k. från 44–118 kvm. Byggnaderna är certifierade enligt Miljöbyggnad Silver. Etapp 1 av Regementsstadens totalt 4 etapper blev nu helt klar.

2022–2030

Nu startar vi upp etapp 2

Planeringsarbetet pågår sedan 2022 och väntas att bli antaget 2025. Etappen är tänkt som en fortsättning av etapp 1 söderut, där den gamla idrottsplatsen låg. Här planeras för flerbostadshus med 4–7 våningar, dels lägre hus i form av radhus och kedjehus. Tanken är att höjderna från etapp 1 ska trappa ned söderut.

2030–2035

Etapp 3 – bostäder och handel

Den här etappen är planerad att ligga nedanför kasernbyggnaderna, närmast järnvägen där det idag är parkeringsplatser. Exakt hur området kommer att utformas är för tidigt att säga, bland annat med tanke på Götalandsbanans dragning. Här planeras för bostäder men också för handel, gärna en livsmedelsbutik.

”Från höjden är det en sagolik utsikt över hela Borås.”

2035–2040

Etapp 4 smäller högst

En etapp som är planerad att ligga där skjutbanan finns idag. Här kommer det främst att byggas bostäder i olika former. Från höjden blir det en sagolik utsikt över hela Borås. I planeringsarbetet ligger den här etappen längst bort just nu, men det finns stora planer för det här natursköna men ändå centrala området.