2021-12-03

Från 0 till 100 på två år.

Från 0 till 100 på två år.

Det är nu några år sedan spaden sattes i jorden för Peabs nya bostäder på Regementsstaden i Borås. Vi bestämde möte med Victoria Johansson, projektchef på Peab Bostad, för att känna henne på pulsen. Vad har hänt sedan starten och vad är på gång?

I januari 2019 började Brf Majoren att byggas, inflyttning skedde drygt ett år senare. Just nu pågår arbetet med ett projekt för AB Bostäder som Peab bygger. Allt ska vara klart 2022. Ytterligare två bostadsrättsföreningar, Korpralen och Löjtnanten, är under byggnation, stommarna kommer att vara resta i december. Totalt blir det 67 bostäder här. Båda projekten är spännande att följa när de nu byggs våning för våning. Det går redan att ana den fina innergården och hur tegelhusen kommer att gestalta sig.
– Allt löper på enligt planen med Regementsstaden, det är klart att det ibland dyker upp problem men de är till för att lösas, säger Victoria.

100 bostäder inflyttade
Hittills är det cirka 100 bostäder som är inflyttade och klara i området, om ett år kommer det att vara betydligt fler. De boende verkar stortrivas. Ord som hörs är jättetrevligt, mysigt, bra gemenskap och närmare staden än vad man tror. Just närheten verkar vara viktigt för många.

Dags för kvarteret Kasernen 1
Bygglov är också beviljat för Kasernen 1 och snart sätts spaden i jorden. Här blir det såväl hyresrätter som bostadsrätter. Bostadsrätterna kommer att under namnet brf Sergeanten 1914.
– Vid en framåtblick kommer detaljplanen för nästa etapp på Regementsstaden att lämnas in till kommunen under våren 2022. Då handlar det om marken där idrottsplatsen tidigare låg. Här kommer fastigheterna att vara lägre för att skapa en annan känsla och harmoniera med området.

Stadsdelen tar form
Borås nya stadsdel som det talades om i ett tidigt skede när Regementsstaden planerades börjar nu ta form.
– Det byggs mycket nu och kommer att göras de närmaste åren. Vår ambition är att ta hänsyn och störa de boende så lite som möjligt. Av den anledningen planerar vi därför så att ingen ska ha byggprojekt på båda sidor av sin fastighet.

Liv och rörelse
Det har redan infunnit sig en viss stadskänsla i området. Runt torget är det liv och rörelse och det finns både blomsteraffär, mäklare och ett vandrarhem. Inom kort öppnar även ett surdegsbageri. Sedan tidigare finns det en hel del kontor i området.

Okänd grund upptäcktes
Under de olika projekten har de naturligtvis hänt många spännande och oväntade saker, Victoria delar med sig av ett minne.
– När vi började gräva vid torget bredvid Majoren dök det oväntat upp en gammal grund som inte fanns utmärkt på några ritningar. Ett minne från tiden innan regementet byggdes, alltså före 1911. Exakt vad det hade varit för byggnad är oklart.